Prijenosni klima uređaji, prednosti i nedostaci

Ove godine odlučili ste da se više nećete dovesti u situaciju “ribe na suhom” i kuhati se u vlastitom domu bez klime. Ukoliko želite rashladiti samo jednu prostoriju ili vam se klasična ugradbena klima ne uklapa u trenutni budžet,  ili ste podstanar a vlasnik stana nema razumijevanja za vaše želje i dodatnu investiciju u nekretninu, vaše rješenje je prijenosni (mobilni) klima uređaj.

Osnovne karakteristike prijenosnog klima uređaja

Prijenosni (mobilni) klima uređaj idealan je za hlađenje manjih prostorija. Radi po principu plug&play. Obzirom da svaka mobilna klima ima kotačiće, samo je dogurate na željenu poziciju u prostoriji i uključite u strujnu utičnicu. Kao i zidne klime, prijenosna klima dolazi s daljinskim upravljačem, ima podešavanje za samoisključivanje te osim hlađenja prostorije, neki modeli u sebi imaju integriran sustav ventiliranja i odvlaživanja prostora.

O jačini mobilne klime ovisi koliku prostoriju ćete moći rashladiti. Kondenzat mobilne klime sprema se u za to predviđeni spremnik unutar samog uređaja. Ukoliko se kondenzat ne prazni automatski (odvođenje crijevom izvan klima uređaja) nego ga praznite ručno, morati znati da ne može doći do prelijevanja. Kad se spremnik napuni do vrha kondenzatom, klima će se automatski isključiti te indikatorom upozoriti da je potrebno isprazniti spremnik za kondenzat.

Prednosti prijenosnog klima uređaja

  • Kompaktnost. Uređaj nema velike dimenzije, te se može postaviti bilo gdje, najčešće u kut sobe.
  • Mobilnost. Prijenosni klima uređaji imaju kotačiće, zahvaljujući kojima se može premjestiti i instalirati u bilo kojoj prostoriji.
  • Jednostavnost instalacije. Jednostavno za ugradnju bez posebnih pravila ugradnje. Klimu kupite, donesete kući, uključite u strujnu utičnicu i uživate u udobnosti.
  • Niža cijena samog modela te nema posebne montaže klime (kao kod zidnih klima)

Nedostaci prijenosnog klima uređaja

  • Mala snaga hlađenja i niža učinkovitost u usporedbi sa zidnim klima uređajima, zbog činjenice da se kompresor zagrijava tijekom rada i podiže sobnu temperaturu.
  • Mogućnost rashlađivanja malog prostora, mobilni klima uređaji mogu hladiti samo jednu prostoriju do 25 m2.
  • Povećana razina buke. Budući da su i ventilator i kompresor smješteni unutar klime, prijenosna klima u radu je dosta bučnija od zidnih klima uređaja.