Redovno održavanje i čišćenje filtera klime uređaja je izuzetno važno kako bi se osiguralo optimalno funkcioniranje i dugotrajnost uređaja, a istovremeno i zdravstvena sigurnost korisnika. Ukoliko netko od ukućana ima respiratorne smetnje, održavanje klima uređaja je od vitalnog značaja. Neredovito održavanje ovih uređaja može biti okidač za razvoj bolesti dišnih puteva.

Plijesan može uzrokovati kronični kašalj te iritaciju očiju i kože. Iz ovog razloga treba klima uređaje redovito održavati i servisirati jer samo redovitom brigom klima uređaj može besprijekorno funkcionirati i duže trajati. Osim legionele, klima uređaji su idealno mjesto za razvoj drugih bakterija i plijesni.

Osnovno čišćenje filtera klima uređaja možete napraviti i sami no svakako savjetujemo da jednom godišnje čišćenje klima uređaja obavi stručna i certificirana osoba.

Čišćenje klima uređaja

Unutarnju jedinicu klima uređaja obrišite od prašine. Slobodno koristite vlažnu krpu i blagu sapunicu ukoliko unutarnja jedinica nije čišćena duže vrijeme.

Isključite klima uređaj

Prije nego što počnete čistiti filter, obavezno isključite klima uređaj iz struje. Općenito vrijedi za sve električne aparate, prije nego krenete goloruki u borbu sa el. aparatom, oduzmite mu struju, samo tako vas neće iznenaditi :)

Pronađite filter klima uređaja

Filter se obično nalazi iza poklopca na prednjoj strani klima uređaja. Pročitajte upute za korištenje uređaja kako biste bili sigurni gdje se filter nalazi. Odignite poklopac i vidjet ćete nakupinu prašine u vašem klima uređaju. Prvo usisavačem maknite krupnu prašinu, a i iz razloga da sve to ne prospete ispod klime na pod. Usišite klimu usisavačem jer ne želite da se prosipa po ostatku prostora.

Uklonite filter sa klima uređaja

Nježno uklonite filter iz uređaja. Pazite da ne oštetite filter ili uređaj prilikom vađenja. Filteri se uvijes vade izrazito lagano. Obično je riječ o plastičnom okviru sa plastičnom mrežicom. Neki filteri se ne mogu oprati nego se moraju zamijeniti no sve nove klime imaju filtere koje možete oprati pod mlazom vode.

Očistite filter klime

Filter možete očistiti usisavačem ili mlazom zraka. Ako je filter jako zaprljan, možete ga oprati u blagom sapunu i toplom vodom. Neki stručnjaci savjetuju da se filtri potope tridesetak minuta u toploj vodi uz mogući dodatak nekog sredstva za čišćenje. Prije vraćanja u jedinicu trebate ih dobro posušiti i vratiti poklopac koji se također treba oprati jer se mogu zaprljati otvori za prolaz zraka. Pazite da filter dobro isperete i osušite prije vraćanja u uređaj.

Vratite očišćeni filter

Vratite čisti filter na svoje mjesto u uređaju. Pazite da ga pravilno pozicionirate kako biste spriječili propuštanje zraka.

Koliko često čistiti filter klima uređaja

Preporučuje se čišćenje filtera klime uređaja barem jednom mjesečno, a u sezoni korištenja klima uređaja češće, posebno ako boravite u prostoriji gdje se puši ili su kućni ljubimci. Redovito čišćenje filtera ne samo da osigurava bolju kvalitetu zraka, već i pomaže uštedjeti energiju i novac na dugoročnoj razini.

Čišćenje vanjske jedinice

Osim unutarnje, treba održavati i vanjsku jedinicu čistom od nakupina lišća, trave i izmeta ptica. Također je bitno da i vanjska jedinica nema prašine te ukoliko je na dohvat ruke, možete je očistiti i usisivačem.

Filtri, ventilatori i izmjenjivači topline klima uređaja zahtijevaju redovito održavanje kako bi jedinica učinkovito funkcionirala za vrijeme svog vijeka trajanja. Ako se zanemaruju neophodna održavanja, učinak klimatizacije opada, a povećava se potrošnja.