Klima uređaji su postali neizostavni dio modernog života, posebno u toplim ljetnim mjesecima. Međutim, kao i svaki drugi uređaj, mogu se pojaviti problemi koji mogu utjecati na njihovu učinkovitost. U ovom članku ćemo vam pomoći da prepoznate i riješite najčešće probleme s klima uređajima.

Klima uređaj ne hladi dovoljno.

Ako primijetite da vaš klima uređaj ne hladi dovoljno, prvo provjerite da li je postavljen na odgovarajuću temperaturu. Ako je temperatura ispravna, provjerite filtere zraka jer začepljeni filteri mogu smanjiti protok zraka i učinkovitost hlađenja. Također, provjerite vanjsku jedinicu da li je čista i bez prepreka koje bi mogle ometati protok zraka. Ukoliko problem i dalje postoji, možda je vrijeme za servisiranje klima uređaja.

Klima uređaj proizvodi neugodne mirise.

Ukoliko primijetite da vaš klima uređaj proizvodi neugodne mirise, prvo provjerite filtere zraka. Začeplčjeni filteri mogu uzrokovati nakupljanje vlage i razvoj plijesni, što može dovesti do neugodnih mirisa. Ako su filteri čisti, provjerite odvodnu cijev koja može biti začepljena i uzrokovati nakupljanje vode i plijesni. Također, provjerite da li je vanjska jedinica čista i bez prepreka koje bi mogle uzrokovati neugodne mirise. Ukoliko problem i dalje postoji, nazovite ovlaštenog servisera.

Klima uređaj stvara buku.

Ako primijetite da vaš klima uređaj stvara buku, prvo provjerite da li je vanjska jedinica postavljena na ravnu površinu i da li su svi vijci čvrsto pričvršćeni. Ako je vanjska jedinica stabilna, provjerite unutarnju jedinicu i provjerite da li su svi dijelovi čvrsto pričvršćeni. Ako je sve u redu s vanjskom i unutarnjom jedinicom, možda je problem u ventilatoru koji može biti prljav ili oštećen. U tom slučaju, potrebno je pozvati stručnjaka za servisiranje klima uređaja.

Klima uređaj ne radi uopće.

Ukoliko je vaš klima uređaj prestao raditi, prvo provjerite da li je uključen u struju i da li su sve utičnice i prekidači ispravni. Ako je sve u redu s napajanjem, provjerite termostat i postavite ga na željenu temperaturu. Ako ništa od toga ne riješi problem, možda je problem u kompresoru ili drugim unutarnjim dijelovima klima uređaja. U tom slučaju, najbolje je pozvati stručnjaka za servisiranje klima uređaja kako bi dijagnosticirao i popravio problem. Iz iskustva možemo reći da ukoliko se pokvario kompresor, popravak kompresora košta gotovo isto kao i novi klima uređaju pa u slučaju pokvarenog kompresora savjetujemo kupovinu novog klima uređaja jer je brže i sačuvat ćete duhovni mir :)

Iz klima uređaja curi voda.

Ako primijetite da iz klima uređaja curi voda prvo provjerite da li je odvodna cijev za kondenzaciju začepljena. Ako je problem u cijevi, očistite cijev i provjerite da li se voda normalno odvodi. Ukoliko je cijev čista, možda je problem u kondenzatoru ili drugim unutarnjim dijelovima klima uređaja. U tom slučaju, najbolje je pozvati stručnjaka za servisiranje klima uređaja kako bi dijagnosticirao i popravio problem. Također, redovito čišćenje filtera klima uređaja može spriječiti nakupljanje vlage i curenje vode.