Inverter klima je postala tražena u novije vrijeme, jer se radi o novoj tehnologiji koja je bolja u usporedbi sa starim kompresor klimama. Najčešće pitanje je da li inverter klima štedi struju u usporedbi s klimama starije generacije?

Razlika između inverter klime i obične klime?

Starije klime nemaju inverter tehnologu, već samo klasični kompresor koji se pali i gasi. Kompresor starijeg klima uređaja uvijek radi punom snagom, a kad  dosegne zadanu temperaturu, ugasi se.

Kod starijih klima uređaja, kad klima uređaj hladi, kompresor radi punim kapacitetom dok ne dosegne zadanu temperaturu, te se tad ugasi. Kompresor se ponovo upali kad se temperatura u prostoru poveća za 1° do 2° C. U vremenu dok je kompresor ugašen zrak pokreće ventilator na unutarnjoj jedinici i miješa zrak iz prostora. U režimu grijanja situacija je slična, kompresor radi punom snagom dok ne zadovolji zadanu temperaturu i tada se ugasi.

Što je inverter?

Inverter je dinamično hlađenje prostora. Kad u vrućem prostoru upalimo inverter klimu, senzor na unutarnjoj jedinici očita temperaturu u prostoru i uspoređuje ju sa zadanom temperaturom na daljinskom upravljaču. Zbog razlike između trenutne i željene temperature prostora pokreće se inverter kompresor s minimalnom snagom. Kroz vrijeme od 1 – 3 minute kompresor će pojačati snagu do maksimalne. Kad se temperatura u prostoru počne snižavati i približi se željenoj temeraturi, senzor unutarnje jedinice postepeno smanjuje snagu kompresora. U trenutku kad klima uređaj postigne zadanu temperaturu, kompresor prelazi u model održavanja temperature, odnosno radi minimalnom snagom i tako znatno štedi struju.

Kad se temperatura prostora poveća za  1° C kompresor lagano poveća snagu samo koliko je potrebno da drži zadanu temperaturu. Tako kompresor dinamički uz pomoć senzora radi doziranom snagom kojom osigurava zadanu temperaturu uz najmanju potrošnju električne energije.

Da li inverter klima štedi struju?

Kod inverter klima uređaja nema naglih promjena u temperaturi prostora te inverter klime omogućavaju značajnu uštedu energije. Nema čestog pali-gasi modela rada te se time izbjegava opterećenje strujne mreže. Osjećaj ugode u prostoru klimatiziranom inverter klima uređajem je puno veći jer dinamičko hlađenje prostora regulira temperaturu izlaznog zraka te nemate osjećaj “propuha”.

Kvalitetan inverter klima uređaj u odnosu na klima uređaj starijih generacija bez invertera može uštediti čak do 50% električne energije! Pogledajte sve inverter klime u našoj ponudi!

Savjet za montažu: Jeste li znali da klima uređaj ljeti bolje hladi ukoliko se vanjska jedinica nalazi na hladnijem mjestu!