Koliko troši klima uređaj?

Jeste li se zapitali kolika je stvarna potrošnja klima uređaja, bilo da se radi o dnevnoj ili godišnjoj potrošnji? Klima uređaji su jedan od većih potrošača električne energije u domaćinstvu, stoga je energetska učinkovitost klima uređaja važna, čak i više nego kod ostalih uređaja u vašem domu.

Potrošnja klima uređaja ovisi o snazi uređaja, načinu rada (hlađenje ili grijanje) i vrsti kompresora (inverter ili obični). Ako želite saznati više o razlici u potrošnji između inverter klima uređaja i običnih klima uređaja, pročitajte našu usporedbu.

Inverterski kompresor

Svi moderni klima uređaji koriste inverterski kompresor koji radi na način da uređaj ne radi neprekidno punom snagom, već prilagođava svoju snagu prema potrebi. Primjerice, pri hlađenju, ako je temperatura prostorije puno viša od željene temperature, inverter klima uređaj će raditi punom snagom sve dok ne postigne željenu temperaturu. Klima uređaj snage 3,5 kW u punoj snazi maksimalno troši oko 1,2 kW električne energije.

Kada postigne željenu temperaturu, inverter uređaj će smanjiti svoju potrošnju električne energije kako bi održavao stabilnu željenu temperaturu. To znači da klima uređaj snage 3,5 kW smanjuje potrošnju električne energije na 200 do 500 W ili, pri održavanju temperature, prosječno oko 350 W!

Važno je razlikovati dva načina rada klima uređaja – prvo je postizanje željene temperature, a drugo je održavanje te željene temperature.

Potrošnja klima uređaja po satu varira ovisno o tome da li uređaj postiže željenu temperaturu (u tom slučaju radi punom snagom) ili održava željenu temperaturu (tada radi smanjenom snagom).

Klima u “pali-gasi” modelu rada

Svi znamo nekog tko koristi klimu na ovaj krivi način ne bi li pritom uštedio struju. Najčešći model takvog korištenja klima uređaja je da se klima nafrlji do daske ne bi li se prostor rashladio, a onda kad se postigne željena temperatura, klima uređaj se ugasi da ne troši struju. Jeftinije je da klima uređaj održava laganim radom željenu temperaturu jer će tako raditi sa smanjenim kapacitetom, nego da radi po modelu pali-gasi, jer će u svakom novom paljenju kompresor opet raditi punom snagom dok ne postigne željenu temperaturu.